Pallywood magyarul is, Jaffáról

A pallywoodi média, és az ebből tájékozódó nyugati sajtó – beleértve a magyarországi egy részét is, a szokásos, gyűlölködő stílusban „tudósított” a hét végi jaffói zavargásokról. Az Izraelinfo és a Kettős Mérce pl. úgy próbálta beállítani egy, a hatóságra támadó bűnöző jogszerű likvidálását, mintha a zsidók önkényesen lövöldöznének az arabokra, akiknek életét kevesebbre tartják a sajátjuknál.


(A rendőrség a lövöldözés helyszínén - forr. Israel Hayom)

A Kettős Mérce a rendőrségnél című iromány élő példája annak, hogyan működik az Izrael ellen áskálódó média. Jó kérdés, ki tartja fenn és el a belső ellenséget? A Machszom Watch vagy a Sovrim Stika vagy a Becelem Soros által szponzorált cégek ? Gondolkodjunk ! - teszi fel a kérdést az Izraeli Tükör 

Jóllehet nem minden tökéletes Izraelben, de az Izraelinfo oldalán kizárólag olyan cikkek jelenhetnek meg, amiben hangoztatni kell, hogy semmi sem jó itt (pl. az izraeli ünnepek gyalázása nem kormány - kritika, mint ahogy hangoztatják). Ez gyalázatos ! Általános gyakorlat, hogy nem várják meg a rendőrség tájékoztatását, eszük ágában nincs utána nézni a hiteles forrásoknak, hanem egy-egy incidenst követően rögtön születik egy rendőrséget lejárató förmedvény. Ezek a rendőrök, katonák védik őket is, úgyhogy elvárható lenne minimális tisztelet irántuk.

Egyre többen – nem csak az Izraelben élők és nem csak zsidók - háborodnak fel az oldal Izrael ellenes cikkeiken, amelyeket túlnyomórészt olyanok írnak akik kinevezték magukat újságírónak, de közük sincs a szakmához. Az oldal „szellemiségével” ellentétben levő kommentelőket azonban, a liberalizmus és a szólásszabadság jegyében néhány beírás után letiltják. Pedig, mint a jelenlegi helyzetben is, a tényszerűség inkább a jóérzésű kommentelők megjegyzései, nem pedig a „híroldal” posztjai képviselik.

„A Kettős Mérce és az Izraelinfo hangulatkeltő, tények helyett elfogult magánvéleményektől hemzsegő „beszámolói” helyett lássuk, mi is történt pontosan Jaffón:

1. A fiatal a rendőrség által ismert, a Jaffón zajló bandaharcokból.
2. A fiatal áldozat (és még egy hasonló korú) lövéseket adott le a jaffói zárt hentes üzletre, ami abban az éjszakai órában szerencsére zárva volt.
3. A rendőrség ezt észlelvén lépett közbe.
A végfejlemény köztudott.
A rendőrség feladata elsősorban a rend fenntartása.
A rendőrség nyilatkozata szerint bandaharc történt.
Ha egy fiatal olyan szent és jóhiszemű ahogyan a cikkben van felvázolva, miért és hogyan volt birtokában fegyver? Ha olyan bárány lélek kit és miért akart lelőni a hentesboltban?
"Szegény családja" azóta biztosan a megtorló bosszút forralja már." - az egyik kommentelő

Bővebben az alábbi cikkekben
Walla (héberül)
Israel Hayom (angolul)


Jelen helyzetben szintén kiderült, micsoda megbízható hírforrásból tájékozódott a szerző:

„Az a mondás jár a fejemben, hogy ennél lejjebb már nincs... és megnyitva a fb-ot, kiderül, hogy van!
Az MTI-t Izraelből "tudósító" - most azt kellene írni, hogy újságíró, de... - szóval ő korrektül, objektíven tájékoztat.
Mondjuk, ha valaki kizárólag a Haaretz nevű szennylapot fordítja, már nem objektív, de most feltette eddigi működésére a koronát.
Az, hogy egy végtelenül - már a címében is - undorító és főleg hazug írást jelentetett meg a blogjában, lelke rajta. (Meg azokén, akik még olvassák.)
Viszont - és ez mindennek az alja - egy olyan "mekomi" (helyi)pro-palesztin lapocskát nevez meg forrásként, melynek munkatársai szélsőségesen Izrael és kormány ellenes beállítottságúak...a lap kelet-jeruzsálemi bejegyzésű és ott is jelenik meg... A Jaffón történt rendőri intézkedés során lelőtt arab "történetét" gyakorlatilag ebből a lapocskából ollózta ki, (még annyi fáradságot sem vett, hogy legalább más címet adjon az írásnak) figyelmen kívül hagyva az izraeli rendőrség honlapján ezzel kapcsolatban megjelent információkat.
De minden rosszban van valami jó is! Soha nem jöttem volna rá magamtól, hogy a minden "tudósítása" (témától függetlenül) zárómondataként szereplő... x idő alatt, y számú "palesztin" vesztette életét... szemben az elenyésző számú izraelivel... honnan származik. Most már ez is világos.
A döntés az olvasó kezében van!!!” רחל קורנפלד

Sajnálatos, hogy az olyan, nemzetközi hírű országos napilapokban, mint az Arutz Shevaban elérhető információk nem mérvadók a "tudósító" számára.



Zavargások Jaffában

Szombaton több tucat arab dobálta meg kövekkel az izraeli rendőröket. Két rendbontót őrizetbe vettek, hogy kihallgassák őket.

A zavargásokat két arab fiatal halála miatt tiltakozó arabok okozták.

Az izraeli rendőrség közleménye szerint a rendőrök azért érkeztek a helyszínre, hogy egy, a Yefet utcában (Jaffa-Tel-Aviv fő utcája) kitört lövöldözésnél intézkedjenek. Amikor a helyszínre érkeztek, a rendőrök néhány motorbiciklist vettek észre, akik a Magen Avraham utcán át akartak elmenekülni. A rendőrségüldözőbe vette őket és nemsokára megtalálták a két biciklistát. Mindkettőjükön lövés-okozta sérülések voltak.

A Magen David Adom a tel-avivi Wolfson gyógyászati központba szállította a szökevényeket, ahol az orvosok megállapították, hogy egyikük meghalt. A protokoll előírásainak értelmében az izraeli rendőrség nyomozást indított, az ügyet pedig átadták a nyomozó osztálynak.

A Chanel 10 hírműsorában az érintett rendőr is megszólalt. „ Egy Yefet utcai lövöldözésről kaptunk bejelentést. Alakulataink kimentek a helyszínre, lezárták a területet és keresni kezdték a gyanúsítottakat. Egyszer csak három nagy motorkerékpár tűnt fel az egyik utcából. Egyre gyorsabban közeledtek a rendőrök felé.” ”Az egyik gyanúsított tett egy kört körülöttem, majd az ellenkező irányban levő utca felé hajtott. Elvesztette az uralmat a járműve fölött és leesett. Berohantak egy mellékutcába mi pedig gyalogszerrel üldözőbe vettük őket. A másik gyanúsított, akinek korábban sikerült elmenekülnie, megpróbált hozzáférni ahhoz a motorkerékpárhoz, amelyről a barátja leesett. Aztán, amikor észrevett mégis megpróbált visszarohanni oda, ahol a barátai várták.”

A rendőr rálőtt egy sokkolópisztollyal, újra figyelmeztette, aztán újra lőtt.

„A gyanúsított elesett, megpróbáltam megbilincselni, de felkelt, félrelökött és homlokom közepébe fejelt a sisakjával, majd elmenekült. Ekkor, nem lévén más választásom, előkaptam a pisztolyomat, felszólítottam, álljon meg, aztán leadtam néhány lövést motorkerékpárja hátsó kerekébe. Nem láttam, hogy megsebesítettem. A másik három gyanúsított gyorsan elmenekült. Csak tíz perccel később tudtam meg, hogy a lövöldözésnek halálos áldozatai vannak.”

Pénteken a titkosszolgálat biztonsági erői rendbontó arabokat tartóztattak le Júdeában és Szamáriában, csütörtökön pedig a jeruzsálemi rendőrség a Templom -hegyi zavargásoknál volt kénytelen közbeavatkozni.

***


Szerencsére, ha lassan is, de a fősodrú magyar sajtóban már nem csak az MTI pallywoodi sajtótréningén képzett izraeli "tudósítójának" cikkei jelenhetnek meg, hanem tényszerű közlések is.
Ott tartunk, hogy a régebben nem különösebben Izrael-barát lapok is korrektebbül írnak nála. A Mandinerben pl. 2014 nyarán elképzelhetetlen lett volna az alábbihoz hasonló hangvételű cikk. (Miért háborognak a palesztinok a biztonságuk ellen ?)


Izraeli Tükör témával kapcsolatos posztjainak az összefoglalója




További olvasnivaló: 



A teljesség igénye nélkül íme néhány más példa arra, hogyan működnek és milyen károkat okoznak a külföld által támogatott , „jogvédő” cégek és sajtóorgánumaik Izraelben. Soros alapítványai kiemelkedő szerepet játszanak az effajta propaganda hadjáratban:

„Izrael  legnagyobb példányszámú napilapja, az Israel Hayom, mai száma beszámol arról, hogy a napokban kerül a törvényelőkészítő bizottság asztalára Miki  Zohár (Likud) kezdeményezésében az u.n. “Soros törvény” (חוק סורוס) munkapéldánya.
A törvénytervezet lényege, hogy gátat vessen a világszerte Izrael ellenes tevékenységet folytató szervezetek, egyesületek Soros György pénzmágnás általi támogatásának. A tervezet egyértelműen leszögezi, hogy elérkezett az idő azon csoportosulások tevékenységének megakadályozására, melyek aláássák a kormány tekintélyét, rágalomhadjáratot indítanak Izrael ellen és elvitatják azon jogát, hogy megvédje önmagát.” Soros és Izrael (Leharblog, 2017)

Idegen pénzen (Leharblog, 2015)
Külföldi finanszírozású, Izrael-ellenes uszítást folytató „jogvédő” szervezetek és tevékenységük

Dr. Alex Grobman történész, az Arutz Sheva munkatársa hiánypótló összefoglalója a Sovrim Stika (Megtörjük a hallgatást) sötét ügyeiről. A magát jogvédő szervezetnek álcázó tömörülés valódi célja Izrael lejáratása, gyilkosokként állítva be az IDF katonáit. Sajnos külföldi propagandájuk rendkívül sikeres, a cikk tényanyaga ezt igyekszik ellensúlyozni. (Megtörjük a hallgatást: akik belülről szabotálják Izraelt, Periszkóp 2016)

„Elfogulatlannak nevezhetők – e vajon azok az emberjogi szervezetek, amelyek tagjai izraelieket lejárató propagandafilmekben szerepelnek ? A Médecins du Monde – egy franciaországi civil szervezet (NGO) ugyanis pontosan ezt tette, amikor egy gázai sminkművészt alkalmazott, hogy borzalmas háborús sérüléseket pingáljon a „palesztin” „áldozatokra”. (Pallywood sminkesei, Izraeli Tükör 2017)


„A téma nem újkeletű, viszont  a probléma napjainkra olyan méreteket öltött, hogy megoldása nem halasztható tovább.
Belügynek tekintve, mindaddig nem gondoltam, hogy erről külön blogbejegyzést kellene írnom, mígnem bele botlottam egy Izraelben alig megmelegedett új bevándorló lelkes írásába, melynek “lényege”, hogy attól érzi magát igazán izraelinek, hogy részt vett egy tüntetésen, amely Izrael állam ellenében a beduinok “jogainak” érvényesítése mellett zajlott.
Belegondolva, még ez sem elegendő ok a téma felelevenítésére, hiszen jól néznék ki, ha minden blogbejegyzésre egy másik bejegyzéssel reagálnék. Végül is egy-egy írás sokszor “énblog” jellegű, amely írójának személyes érzelmeit tükrözi.
Amiért most mégis megteszem, az nem más, mint hogy az ominózus írás a magát “Kék-fehér valóság”-nak nevező gyűjtőblogban (is) megjelent, amiből az érdeklődők – joggal – arra a következtetésre juthatnak, hogy EZ az izraeli valóság. Holott…” (Izrael-ellenes uszítás belsőerőkkel – külső finanszírozással, Leharblog 2013 )


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Európa: a cenzúrázott film, amelyet nem akarnak, hogy megnézz

Ádám Ráchel publicista a Heti TV-ben az antiszemitizmus és a filoszemitizmus jelenségéről

Amerika stratégiai bénultsága | Caroline Glick