Pallywood sminkesei

Kulisszák mögött Gáza legjobb propagandasminkesével 


Elfogulatlannak nevezhetők – e vajon azok az emberjogi szervezetek, amelyek tagjai izraelieket lejárató propagandafilmekben szerepelnek ? A Médecins du Monde – egy franciaországi civil szervezet (NGO) ugyanis pontosan ezt tette, amikor egy gázai sminkművészt alkalmazott, hogy borzalmas háborús sérüléseket pingáljon a „palesztin” „áldozatokra”.




Az Al Arabiya TV , egy szaúdi tulajdonban lévő pánarab hírcsatorna egy olyan palesztin sminkessel, Maryam Sallah-al készült interjút sugárzott februárban, aki arra használta fel tudását, hogy a gázai Rafah utcáin lejátszódó véres katasztrófajelenetekhez sminkeljen ki statisztákat.

„A French Médecins du Monde egyesülettől kaptam ezt a megbízást” - mesélte. „Ők sebeket ápolnak, mi pedig mozis sminktechnika alkalmazásával imitáljuk ezeket a sérüléseket.”
Az interjú készítője nem csinált titkot abból, hogy a videó a propaganda céljait szolgálja.
„A film célja , hogy ráébresszen, micsoda fizikai veszélyben vannak Gáza lakói” - nyilatkozta szemrebbenés nélkül.
„Gázában nincsenek mozik”- panaszkodott a sminkes. „Ez az első számú probléma. Így nagyon kevés lehetőségem van a saját szakmámban.”


A Közel- Kelet Kutató Intézet, a MEMRI, egy nonprofit megfigyelő és elemző szervezet valószínűleg megkérdőjelezné Sallah állításait. Az alábbi videót ők készítették, és általában is nagy figyelemmel követik az ehhez hasonló propagandaanyagokat.
A némi szarkazmussal Pallywoodnak nevezett palesztin propagandaipar tele van olyan megrendezett vagy manipulatív céllal megvágott videó-és képanyaggal, amelyeknek célja, hogy hamisan, kegyetlen, erőszakos, hatalmukkal visszaélő emberekként mutassák be az izraelieket és az IDF -et.




(A You Tube-on a fentebbi videót találtam a témáról, a MEMRI anyaga itt )


Ruthie Blum újságíró olyan produkciók összességeként írja le Pallywoodot, amelyben „palesztinok” szerepelnek olyan nyugati forgatócsoportok kamerái előtt (vagy éppenséggel nyugati szereplőkkel közösen), amelyek híreknek álcázott Izrael-ellenes propagandát terjesztenek.

Jóllehet emberjogi szervezetnek vallja magát, Médecins du Monde számára egészen hétköznapi gyakorlat az izraeliek által állítólag elkövetett, valójában csak a fantázia birodalmában lezajlott jogsértésekről szóló videók forgatása. Ezt az NGO-t a múltban már sok kritika érte Izrael-ellenes propagandája- és ugyanilyen célból történő, minden valóságalapot nélkülöző orvosi jelentések gyártása miatt. A BMJ, a világ egyik legrégibb és legrangosabb orvosi folyóiratának egyike éppenséggel ezért nyilvánította hiteltelennek a Médecins du Monde által készített, izraeli jogsértésékről szóló jelentéseket.
„ A Medecins du Monde és a vele együttműködő Orvosok az Emberi Jogokért Izraelben (Physicians for Human Rights-Israel) tevékenysége egyértelmű visszaélés az orvostudománnyal és az emberi jogokkal. Az ilyesfajta politizálásnak nincs helye egy köztiszteletben álló orvosi folyóiratban.”

Úgy tűnik, videóik is túllépik a hihetőség határát.




A cikk a Periszkóp oldalán is elérhető




Kapcsolódó:

Mese az élve eltemetett "palesztin" gyerekekről (Pallwood bemutatja)
Mese egy kedves öregúrról és egy palesztin anyukáról (Pallywood bemutatja)
Megtörjük a hallgatást: akik belülről szabotálják Izraelt


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Európa: a cenzúrázott film, amelyet nem akarnak, hogy megnézz

A békéhez vezető út

A Világ Zsidó Szemmel - 2018.04.02